Ο Οικ. Πατριάρχης για τη στελέχωση του Πατριαρχείου με κληρικούς

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στον Ιερομόναχο Ελευθέριο Αλούκο, κληρικό της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Αρχιμανδρίτη ο Παναγιώτατος τον επαίνεσε για τον ζήλο, την εργατικότητα, την αφοσίωση και την πιστότητα που επέδειξε «εις τον Ηγούμενον της Χάλκης πρώτον και ύστερον εις τον Γέροντά σου άγιον Χαλκηδόνος και δι’ αυτών εις την Εκκλησίαν, εις την οποίαν άπαντες οφείλομεν υπακοήν και πειθαρχίαν, ώστε όλα να γίνωνται ευσχημόνως και κατά τάξιν». Εκφράζοντας την ευαρέσκειά του γιατί ο π. Ελευθέριος αγάπησε τους Χριστιανούς της ανατολικής όχθης του Βοσπόρου, και αγαπήθηκε από αυτούς, επισήμανε ότι η επιτυχία του κληρικού είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των Χριστιανών του και να υπάρχει μεταξύ τους αγάπη και αλληλοπεριχώρηση.

Ο Πατριάρχης είπε ακόμα πως «ευχαριστούμεν τον Θεόν που μετά την αδικίαν της Χάλκης ωδήγησε τα βήματα πολλών νέων κληρικών και υποψηφίων κληρικών εις την Πόλιν και εις το ιερόν μας Κέντρον, ώστε να πληρωθούν τα κενά, να επανδρωθούν αι θέσεις εις το Μέγα τούτο Μοναστήρι και εις τινας Κοινότητάς μας εκτός αυτού, και ούτω να μη χωλαίνη το εν γένει θρησκευτικόν και ποιμαντικόν έργον της Μητρός Εκκλησίας. Ευχαριστούμεν και τους εν Ελλάδι αδελφούς αρχιερείς, οι οποίοι προφρόνως συμβάλλουν εις την προσπάθειαν αυτήν της εν ανάγκαις Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, της μήτρας του Γένους».

Στην αντιφώνησή του ο νέος Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία της χειροθεσίας του, αλλά και για όλη την πατρική του αγάπη και στοργή, καθώς και για το διαρκές ενδιαφέρον του και τις ευκαιρίες που του έδωσε προκειμένου να αποκτήσει περισσότερα εφόδια και ευρύτερη θεολογική μόρφωση, στοιχεία, τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τη Μητέρα Εκκλησία.

Στην αντιφώνησή του είπε, ανάμεσα στα άλλα, πως «δεν νοείται κληρικός της Μητρός Εκκλησίας να μην έχει τα εφόδια εκείνα τα οποία θα τον βοηθήσουν στο να προσφέρει με τις όποιες δυνάμεις του στα δίκαια της Εκκλησίας και έτι περισσότερο στα Δίκαια της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως».

Source: https://www.ekirikas.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: