Ο Ερντογάν έχει κάνει τη θρησκεία πολιτικό όπλο και χτυπάει την Ευρώπη

Του Μιχάλη Ψύλου

«Hεπιρροή του Ερντογάν στη Γερμανία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Το κήρυγμα που γίνεται στα περισσότερα τζαμιά στη Γερμανία αποφασίζεται έμμεσα από το τουρκικό  κράτος» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Επισημαίνει μάλιστα ότι είναι «πολύ αμφισβητήσιμο αν οι λειτουργοί στα τεμένη  θέλουν πραγματικά να είναι ανεξάρτητοι από την Άγκυρα». 

Η Die Welt δεν χαρίζεται ούτε στον πρόεδρο της Βουλής, Βόλφγκανκ Σόιμπλε που είχε υποστηρίξει την ύπαρξη ενός «γερμανικού Ισλάμ». «Ενα πραγματικό γερμανικό Ισλάμ, που είχε κατά νου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν υπάρχει».

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι «το  μεγαλύτερο τέμενος στην Ευρώπη κατασκευάζεται στο Στρασβούργο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, προκαλεί πονοκέφαλο στον  Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν που φοβάται την αύξηση της τουρκο-ισλαμικής επιρροής στη Γαλλία».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η νέο-αποικιακή πολιτική Ερντογάν δεν αφορά απλά την …μακρινή Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ ,τη Λιβύη και τον Καύκασο ,αλλά και την ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Ο τουρκο-ισλαμισμός είναι το συγκαλυμμένο με την προβιά της θρησκείας πολιτικό όπλο του Τούρκου προέδρου, για να επεκτείνει την επιρροή του στη Γηραιά ήπειρο, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος στα κρίσιμα θέματα. Εκμεταλλεύεται το Ισλάμ και τους φιλήσυχους μουσουλμάνους ευρωπαίους πολίτες, για να πολιτικοποιήσει τη θρησκεία τους. Φυσικά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.

«Ο Ερντογάν έχει κάνει τη θρησκεία πολιτικό όπλο» γράφει η γαλλική Le Figaro. Ο Τούρκος πρόεδρος αλλάζει ημέρα με την ημέρα τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας του  και τη μετατρέπει σε μιας μορφής ισλαμικό χαλιφάτο. Με απώτερο σκοπό να επιβάλει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και καθοδηγητή του ισλαμικού κόσμου, ώστε να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.

Η τρομοκρατία υπό τον μανδύα του Ισλάμ, αλλά και η πολιτική του Ερντογάν συζητήθηκαν  στην μίνι τηλεδιάσκεψη κορυφής την Τρίτη με τη συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας Καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του Ολλανδού  πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι η ισλαμική τρομοκρατία «δεν πρόκειται για έναν αγώνα του Ισλάμ ενάντια στον Χριστιανισμό. Απαιτείται όμως ένα μοντέλο δημοκρατικής κοινωνίας για να καταπολεμήσει την τρομοκρατική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά». 

Ο αυστριακός Καγκελάριος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τους «χιλιάδες αλλοδαπούς τρομοκράτες, που είτε επέζησαν από τη μάχη στη Συρία, το Ιράκ και επέστρεψαν, είτε δεν μπόρεσαν να φύγουν, εκ των οποίων πολλοί είναι στη φυλακή, έχουν εξέλθει ή θα είναι ελεύθεροι τα επόμενα χρόνια». Εκανε μάλιστα λόγο για «ωρολογιακές βόμβες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν επέμεινε στη μεταρρύθμιση της συνθήκης του Σένγκεν και αναφέρθηκε στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει εναντίον της Γαλλίας ο Ερντογάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος και οι  γαλλικές αρχές -αναφέρει το Bloomberg-ανησυχούν  για τον τρόπο χρησιμοποίησης του τεμένους Αγιούμπ Σουλτάν στο Στρασβούργο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βλέπει την τουρκική διασπορά ως έναν εν δυνάμει στρατό του στην Ευρώπη. H τουρκική επιρροή έχει εισβάλει και στη γαλλική πολιτική σκηνή  μέσω της δημιουργίας ενός ισλαμο-συντηρητικού  κόμματος που συνδέεται στενά με το AKP του Ερντογάν, το Parti Égalité et Justice (PEJ) που ιδρύθηκε το 2015. Στις εκλογές του  2017 έλαβε μέρος σε  επτά εκλογικές περιφέρειες, αλλά δεν έλαβε περισσότερο από το 1% των ψήφων. Η δράση του φιλο-τουρκικού αυτού κόμματος έχει απασχολήσει επανειλημμένα τη γαλλική Βουλή καθώς προωθεί την πολιτική Ερντογάν στη Γαλλία, όπως δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής Πιέρ Ουζουλιά.

Εκμεταλλευόμενος την τουρκική διασπορά ο Τουρκος προεδρος προσπαθεί να φτιάξει ένα δίκτυο για να προωθήσει την επιρροή του. Από τους 290 ξένους ιμάμηδες στη Γαλλία, οι 140  μάλιστα αποστέλλονται από την Τουρκία.  Όπως γράφει η ιστοσελίδα Αtalayar «η παρέμβαση της κυβέρνησης του Ερντογάν στους Γάλλους Μουσουλμάνους προκαλεί μόνιμη ένταση μεταξύ των δύο χωρών».

 

Στρασβούργο: «Η γαλλική πρωτεύουσα του τουρκικού Ισλάμ»!

Η επιρροή των Τούρκων στη Γαλλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, προέρχεται από την ισλαμική οργάνωση Millî Görüs (Εθνικό Οραμα)που ιδρύθηκε από την τουρκική διασπορά στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η Millî Görüş είναι ένα θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα και  χαρακτηριστεί ως ένας από τους «κορυφαίους  θεσμούς της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη. Η οργάνωση αυτή  απέκτησε μεγάλη επιρροή στην περιοχή της Αλσατίας, όπου κατοικούν πάνω από 120.000 Γάλλοι υπήκοοι τουρκική καταγωγής» . Η γαλλική εφημερίδα LÈxpress να χαρακτηρίζει μάλιστα το Στρασβούργο «γαλλική  πρωτεύουσα του τουρκικού Ισλάμ»!

«Το Τέμενος στο Στρασβούργο είναι το πιο ξεχωριστό παράδειγμα του αυξανόμενου αποτυπώματος που αφήνει η Τουρκία στη χώρα του Μακρόν» αναφέρει το Βloomberg . To Οθωμανικού στυλ τέμενος θα μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 πιστούς, σε μια αίθουσα προσευχής 900 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει ένα αίθριο 1.000 τετραγωνικών μέτρων .

Δείτε εδώ περισσότερα: thepressroom.gr

Leave a Reply

%d bloggers like this: