Μοσούλη: Νέοι μουσουλμάνοι καθαρίζουν εκκλησίες και συνεργάζονται στην επιστροφή των Χριστιανών

Από την απελευθέρωση, οι μουσουλμάνοι εθελοντές του Sawaed al-Museliya εργάστηκαν για να σβήσουν τα ίχνη του Ισλαμικού Κράτους και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτές τις μέρες καθαρίζουν τη Συριακή Καθολική Εκκλησία του Αγίου Θωμά
“Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στους Χριστιανούς και τους λέμε: επιστρέψτε, η Μοσούλη δεν είναι πλήρης χωρίς εσάς!”. Αυτό λέει ο Mohammed Essam, συνιδρυτής μιας ομάδας εθελοντών από την πολη του βόρειου Ιράκ, που δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη χρήση ιστορικών κτιρίων στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει η πόλη τις δραματικές πληγές που προκλήθηκαν από χρόνια κυριαρχίας από το Ισλαμικό Κράτος . Μαζί με άλλους νέους, μουσουλμάνους, αυτές τις μέρες καθαρίζει ( στη φωτογραφία ) τη συρο-καθολική εκκλησία του Αγίου Θωμά από σκόνη, συντρίμμια και ερείπια.

Ο ιστορικός τόπος λατρείας χρονολογείται από τα μέσα του 1800 και ήταν το αντικείμενο λεηλασίας και καταστροφής από τους πολιτοφύλακες του “χαλιφάτου”, το οποίο το καλοκαίρι του 2014 είχε κατακτήσει τον έλεγχο της Μοσούλης και είχε απλωθεί σε μεγάλο μέρος της πεδιάδας της Νινευή, αναγκάζοντας τους Χριστιανούς να αναζητήσουν καταφύγιο στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Μια κυριαρχία που διήρκεσε μέχρι το καλοκαίρι του 2017 και συνοδεύτηκε με βία και τρόμο, εκτός από την καταστροφή των εμβληματικών χώρων όπως το τζαμί al-Nouri και η εκκλησία της Al-Saa.

Μετά το καλοκαίρι του 2014, η εκκλησία του San Tommaso έπεσε σε κατάσταση παραμέλησης, διακινδυνεύοντας την πλήρη κατάρρευση της δομής. Η ομάδα νέων εθελοντών ήθελε να το θεωρήσει σύμβολο αναγέννησης, σε μια προσπάθεια να «εξαλείψει» τις βιαιότητες και τις φρικαλεότητες του τζιχαντιστικού παράγοντα.

Ο ίδιος ο Essam θυμάται, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι, τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι άντρες του al-Baghdadi. «Θέλουμε να αλλάξουμε – λέει – την αντίληψη των ανθρώπων στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την πόλη της Μοσούλης. Εννοούμε ότι οι Χριστιανοί ανήκουν σε αυτήν τη γη. Έχουν πίσω τους μια πλούσια και πολύτιμη ιστορία ».

Από την απελευθέρωση, η ομάδα που ονομάζεται «Όπλα της Μοσούλης» (Sawaed al-Museliya, στα Αραβικά) παρείχε βοήθεια, διανέμοντας τρόφιμα και είδη για βασικές ανάγκες στους πιο άπορους, προχώρησε σε ανακατασκευές σπιτιών, ειδικά σε αυτούς που ανήκουν στους φτωχότερους. Καθαρίζοντας την εκκλησία, σκοπεύουν να στηρίξουν τις προσπάθειες της τοπικής χριστιανικής κοινότητας για την ανοικοδόμηση ιστορικών κτιρίων.

Μέχρι στιγμής μόνο πενήντα χριστιανικές οικογένειες έχουν επιστρέψει στη Μοσούλη…

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6972508_mosoyli-neoi-moysoylmanoi-katharizoyn-ekklisies-kai-synergazontai-stin-epistrofi-ton

Leave a Reply

%d bloggers like this: