Δύο μέρες αφότου ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, την οποία παρακολούθησαν περίπου 11 εκατομμύρια πιστοί, την Κυριακή, οι λειτουργίες σε μερικές από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Μόσχας πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Δεκάδες πιστοί, πολλοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι συνωστίστηκαν στον Καθεδρικό Ναό ης Παναγίας του Καζάν στην Αγία Πετρούπολη.Πριν μερικές εβδομάδες είχε υπάρξει διχογνωμία στη Ρωσία για το γεγονός ότι συνεχιζόταν να εκτίθεται για προσκύνημα το λείψανο του Ιωάννη του Βαπτιστή, πάρα το γεγονός ότι υπήρχαν φόβοι για εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας επέμενε ότι οι εκκλησίες δεν μπορούν να κλείσουν και ότι θα συνεχίσει να «εκπληρώνει το καθήκον της» εκτός αν υπάρξει εντολή από το Κρεμλίνο.

Ωστόσο αργότερα την Κυριακή, ο ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, πατριάρχης Κύριλλος, κάλεσε τους πιστούς να μην επισκέπτονται τις εκκλησίες.

Στη Γεωργία και στη Ρουμανία έχει υπάρξει έντονη ανησυχία καθώς διάφοροι ιερείς εξακολουθούν να διεξάγουν το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας κανονικά.

Στη Ρουμανία, την προηγούμενη Κυριακή και μία μέρα αφότου η χώρα μπήκε σε καραντίνα, ένα βίντεο έδειξε πιστούς στην πόλη Κλουζ να συμμετέχουν κανονικά στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, ενώ και στη Γεωργία παρά το γεγονός ότι το μήνυμα είναι οι πιστοί να μην πηγαίνουν στις εκκλησίες και να μην συνωστίζονται, το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, διεξάγεται κανονικά με την αιτιολογία ότι δεν μεταδίδει ασθένειες.

Ακόμα στη Λουιζιάνα μία περιοχή των ΗΠΑ που έχει πληγεί σημαντικά από τον Covid-19, καθώς μετράει περισσότερα από 3.000 κρούσματα, περίπου 500 πιστοί αψήφησαν τις απαγορεύεις για τις μαζικές συγκεντρώσεις και παρακολούθησαν λειτουργιά σε εκκλησία στην πόλη Σέντραλ.

Στην Ελλάδα είχε υπάρξει επίσης μεγάλη διχογνωμία για το κατά πόσον η Θεία Κοινωνία μπορεί να διεξάγεται κανονικά εν μέσω της πανδημίας, με την Ιερά Σύνοδο να καταλήγει μετά από συνεδρίαση στο συμπέρασμα ότι δεν μεταδίδει τον κορονοϊό.

Επίσης μετά την απαγόρευση όλων των λειτουργιών από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση του Covid-19, έχουν υπάρξει ιερείς που έχουν αψηφήσει τα μέτρα και έχουν ανοίξει κανονικά τις εκκλησίες για προσέλευση πιστών, όπως ο Μητροπολίτης Κυθήρων, αλλά καιένας ιερέας στην Πάτρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι ιερέας στην Εύβοιασυνελήφθη αφού άνοιξε την εκκλησία για να κοινωνήσει πιστούς.

Source: Reader.gr   Με πληροφορίες από Guardian