Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κάλεσε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Επαρχιακή Σύνοδο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου το Σάββατο το εσπέρας, προκειμένου να αξιολογηθούν τα καινούργια δεδομένα που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού και δοθούν περαιτέρω οδηγίες στις κοινότητες ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειώνεται ότι ήταν η δεύτερη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου μέσα σε λίγες μέρες.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι κάποιοι εκ των Μητροπολιτών επέμεναν να κλείσουν ολοσχερώς τις κοινότητες, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αντέταξε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά να προσεγγισθεί το θέμα με σύνεση, διάκριση και ανάλογα με τις οδηγίες των κατά τόπους Αρχών, πράγμα το οποίο έχει διατυπωθεί και στο επίσημο ανακοινωθέν, το οποίο δημοσιεύουμε πιο κάτω. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του. Ο μόνος ο οποίος διαφοροποιήθηκε από αυτή τη γραμμή είναι ο Σικάγου Ναθαναήλ ο οποίος έκλεισε τους ναούς.

Εν τω μεταξύ, ματαιώθηκε σε ευθετότερο χρόνο η εαρινή συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου η οποία είχε οριστεί να γίνει την Τετάρτη 18 Μαρτίου στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη, διότι πολλοί ιεράρχες μέλη της Συνόδου εξέφρασαν φόβους να ταξιδέψουν από τις κατά πόλεις – έδρες τους στη Νέα Υόρκη.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν της Επαρχιακής Συνόδου έχει ως εξής:

«Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 συνήλθε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, σε συνέχεια των προηγουμένων αποφάσεών της, ώστε να αξιολογήσει τα νεώτερα δεδομένα ως προς τη διάδοση του ιού CoViD19, γνωστού και ως κορωνοϊού, και αποφάσισε τα εξής:

1) Χάριν της προστασίας των πιστών μας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, συμβουλεύουμε τους πιστούς μας τις προσεχείς εβδομάδες να μη εκτίθενται σε δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβανομένου του εκκλησιασμού). Ομολογούμε ότι βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, κατά την οποία καλούμαστε να λάβουμε μέτρα προστασίας των ενοριτών μας και της ευρύτερης κοινωνίας. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή δίνει την ευλογία την περίοδο αυτή, εφόσον κάποιος το επιλέξει, να μην εκκλησιάζεται, αφού μία τέτοια απόφαση δεν συνιστά αμαρτία, αλλά πράξη αγάπης και ευθύνης για την προστασία τόσο του εαυτού μας όσο και των συνανθρώπων μας. Προτρέπουμε τους πιστούς μας να συμμετάσχουν στη λατρεία της εκκλησίας κατ’ οίκον, από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα ενημερώσεως.

2) Οφείλουμε να σεβόμαστε και να υπακούμε στις αποφάσεις των Δημοτικών και των Πολιτειακών αρχών, όσο επώδυνες και αν είναι, για την προστασία της Δημόσιας υγείας.

3) Δίδεται στους κατά τόπους Μητροπολίτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής η δυνατότητα και η ευελιξία να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την προστασία των πιστών, πάντοτε σύμφωνα με τις περί δημόσιας υγείας διατάξεις και τους κατά τόπους περιορισμούς που αφορούν τις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους και άλλες προβλέψεις».

Source: ekirikas.com/

Leave a Reply

%d bloggers like this: