Στο νοσοκομείο Τσανάκαλε ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος

O Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Υπέρτιμος και Εξαρχος Αιγαίου Πελάγους, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τσανάκαλε, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στην Εδρα του την Ιμβο. Το νοσοκομείο του Τσανάκαλε είναι πιο κοντά στην Ιμβρο και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν ήρθε σε επικοινωνία με τις Αρχές και τους οικείους και συνεργάτες του ασθενούντος Μητροπολίτη της ιδιαίτερης πατρίδας του της Ιμβρου, ενώ έστειλε επί τόπου τον διευθυντή του Ιδιαιτέρου του Πατριαρχικού Γραφείου για να φροντίσει για τις ανάγκες.

Εκδόθηκε δε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το εξής ανακοινωθέν: «Επί τη πληροφορία της ασθενείας του Σεβ. Μητροπολίτου Ιμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου και της εσπευσμένης εισαγωγής του εις Νοσοκομείον των Δαρδανελλίων (Çanakkale), η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, αφ’ ενός μεν επεκοινώνησε τηλεφωνικώς μετά των αρμοδίων εκείσε προσώπων, αφ’ ετέρου δε απέστειλε παρά το προσκεφάλαιον του ασθενούς τον Πανοσιολ. Διάκονον κ. Παϊσιον, Διευθυντήν του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, διά να ενδιαφερθή επί τόπου διά την αντιμετώπισιν πάσης σχετικής ανάγκης».

Ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος, γεννήθηκε στο χωριό Αγρίδια της Ιμβρου στις 9 Ιανουαρίου του 1942.

Εμαθε τα πρώτα γράμματα στην Ιμβρο και στη συνέχεια με την μέριμνα του τότε Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου Μελίτωνα Χατζή εισήχθη για Θεολογικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία απεφοίτησε το έτος 1967.

Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος στον ιερό ναό της Σχολής από τον αείμνηστο Σχολάρχη Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μαξίμου. Ευθύς μετά την ς αποφοίτησή του προσελήφθη υπό του αοιδίμου Πατριάρχη Αθηναγόρα στην Πατριαρχική Αυλή, ως Πατριαρχικός Διάκονος, ενώ εκτέλεσε εν τω μεταξύ και την στρατιωτική του θητεία.

Υπηρέτησε επί 18 συναπτά έτη, από τις θέσεις του Τριτεύοντος, Δευτερεύοντος και Μεγάλου Αρχιδιακόνου.

Ως Μέγας Αρχιδιάκονος στάλθηκε ως υπότροφος της Εκκλησίας κατά τα έτη 1979-1980 στην Αγγλία όπου παρακολούθησε μαθήματα Αγγλικής γλώσσας και Αγγλικανικής Θεολογίας, στο Θεολογικό Κολλέγιο ΟΑΚ Ηιll του Λονδίνου.

Στις 15 Οκτωβρίου 1985 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου παμψηφεί Μητροπολίτης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Σελευκείας, χειροτονηθείς σε Πρεσβύτερο στο χωριό του Αγρίδια της Ιμβρου υπό του τότε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βαρθολομαίου, σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη, και σε Επίσκοπο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στις 27 Οκτωβρίου 1985, υπό του αειμνήστου Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μαξίμου.

Στις 5ην Σεπτεμβρίου 2002 εξελέγη, υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παμψηφεί Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιμβρου και Τενέδου.

Source: ekirikas.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: