Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπασάρ Αλ Άσαντ στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, ο οποίος τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή.

Μετέβηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στην Δαμασκό, όπου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ της ειρήνης του κόσμου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιόχειας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας για την επίσκεψη του, και του προσέφερε μία εικόνα των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε στον Πατριάρχη μία εικόνα της Παναγίας.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη έχει ιδιαίτερη σημασία με εκκλησιαστικοπολιτικές διαστάσεις, έπειτα από την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος στο τέλος Οκτωβρίου και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο το Β’ στις 8 Νοεμβρίου καθότι είναι ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με την Πενταρχία των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννη είναι τρίτος τη τάξει και προς τον οποίον ασκούνται πιέσεις από το Πατριαρχείο της Μόσχας και τώρα από τον κ. Πούτιν να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ηδη η Μόσχα όχι απλώς έχει πείσει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ο οποίος είναι τέταρτος τη τάξει να μην προβεί στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά τον χρησιμοποιεί για την διεύρυνση «της διάσπασης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας που απεργάζεται. Ο κ. Θεόφιλος, ως γνωστόν στο τέλος Νοεμβρίου είχε μεταβεί στη Μόσχα με το πρόσχημα να βραβευθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας με το Βραβείο του Πατριάρχη Αλεξίου, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Κύριλλο και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ  Πούτιν και την επόμενη μέρα εξήγγειλε σύγκληση Σύναξης Προκαθημένων στο Αμάν της Ιορδανίας, καταστρατηγώντας την εκκλησιολογική και κανονική τάξη διότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αυτό το προνόμιο.

Όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 7 Ιανουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου χαρακτήρισε «αστήρικτη και έωλη» την κίνηση αυτή του Ιεροσολύμων Θεόφιλου.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «ιδιαιτέρως αλγεινήν εντύπωσιν προεκάλεσεν εις ημάς, και ουχί μόνον εις ημάς, η κανονικώς αστήρικτος και εκκλησιολογικώς έωλος πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρίου Θεοφίλου να καλέση τους Ορθοδόξους Προκαθημένους εις συνάντησιν εις το Αμμάν της Ιορδανίας διά ‘την διατήρησιν της ενότητος ημών εν Ευχαριστιακή κοινωνία’, ως γράφει αγγλιστί εις την σχετικήν πρόσκλησιν. Οι πάντες γνωρίζουν ότι επί σειράν ετών το Πατριαρχείον Αντιοχείας δεν ευρίσκεται εις Ευχαριστιακήν κοινωνίαν μετά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, λόγω της διαφιλονικουμένης δικαιοδοσίας επί του Κατάρ. Είναι, επίσης, παγκοίνως γνωστόν, ότι η Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε το μνημόσυνον των τριών Πρώτων, οι οποίοι ευρίσκονται εις κοινωνίαν με την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Συνεπώς, επί τη βάσει και μόνον της κοινής λογικής, η πρόσκλησις προς ‘διατήρησιν της ενότητος ημών εν Ευχαριστιακή κοινωνία’, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, αφορά κατ’ ουσίαν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Μόσχας και όχι εις ολόκληρον το Εκκλησιαστικόν Σώμα της Ορθοδοξίας».

Σημειώνεται ότι περίεργο ρόλο εξακολουθεί να παίζει και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος ουσιαστικά δεν συμπλέει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο μάλιστα τον τοποθέτησε στην Αρχιεπισκοπία της Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά ούτε και με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Σε αναβλητικότητα επιδίδεται και ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου για το θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και ο οποίος αναμένεται να μεταβεί εντός του μηνός στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους υγείας.

Source: ekirikas.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: