Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν ενεργεί σοβαρά ο Ιεροσολύμων


Σε δηλώσεις, μετά τη Δοξολογία για την πρώτη του Νέου Έτους, ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», αποκάλυψε ότι δεν απάντησε στην επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, ο οποίος τους κάλεσε για να φιλοξενήσει σύναξη των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας στο Αμμάν της Ιορδανίας, με σκοπό “να συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την ενότητα της Ορθοδοξίας”, κάτι που παραπέμπει στην παραχώρηση πέρσι Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας και την έντονη πολεμική του Πατριαρχείου Μόσχας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι δεν θεώρησε «σοβαρή την ενέργεια του φίλου Πατριάρχη (Ιεροσολύμων)». Όπως είχαμε γράψει, η επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους ελληνόφωνους Προκαθημένους είναι διατυπωμένη στα αγγλικά, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε επιστολή, γραμμένη στα ελληνικά, στον Ιεροσολύμων. Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στους άλλους Προκαθημένους, είναι λίαν αυστηρή και ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογραμμίζει ότι ο κ. Θεόφιλος δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα να προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Στο μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα “Kurir” απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της αυτοαποκαλούμενης “Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου”, εξέφρασε την κατηγορηματική του άρνηση στο ενδεχόμενο απόδοσης Αυτοκεφαλίας. Ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ευθέως πως “για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε επίσης πως, σχετικά με τον νέο νόμο στο Μαυροβούνιο που θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο ίδιος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ΜίλοΤζουκάνοβιτς, ζητώντας του την απόσυρσή του, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει “αγνώμονες” ορισμένους Σέρβους επισκόπους, οι οποίοι επιχειρούν να επιφέρουν ρήξη μεταξύ Σερβίας και Φαναρίου.

Αριστείδης Βικέτος

http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/850098/archiepiskopos-den-energi-sobara-o-ierosolymon

Leave a Reply

%d bloggers like this: