Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα

Δεύτερο κρούσμα βεβήλωσης υπέστη μέσα σε λίγες μόνο ημέρες το μνημείο της εβραϊκής κοινότητας Τρικάλων.

Άγνωστοι εισέβαλαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος προκαλώντας του σοβαρότατες φθορές, καταστρέφοντας τμήμα της περίφραξης και αποκολλώντας το Άστρο του Δαυίδ.

Εκτιμάται πως η επίθεση έγινε στα πλαίσια της επίσκεψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας για την υπογραφή του EastMed. Να σημειωθεί πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, άγνωστοι είχαν γράψει συνθήματα στην ανακαινισμένη συναγωγή των Τρικάλων.

Η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ

«Επιθυμούμε, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, να εκφράσουμε τη θλίψη, την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία μας για το δεύτερο συμβάν βανδαλισμού εβραϊκού χώρου σε διάστημα μόλις δύο ημερών στην πόλη των Τρικάλων. Μετά τον βανδαλισμό της Συναγωγής, στις 2.1.2020 έγινε ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές αφού καταστράφηκε τμήμα της περίφραξης και αποκόλλησαν το Άστρο του Δαυίδ. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημείο είχε βεβηλωθεί με αντισημιτικά συνθήματα τρεις φορές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αντέδρασε άμεσα και έστειλε ήδη από χθες, επιστολές στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον Δήμαρχο Τρικκαίων και στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων ζητώντας την άμεση σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων φύλαξης και προστασίας των χώρων εβραϊκού ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή της Συναγωγής, του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του εβραϊκού νεκροταφείου, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον, οι οποίες βλάπτουν την εικόνα της πόλης τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η πόλη των Τρικάλων, ο Δήμος, η Εκκλησία και οι κοινωνικοί φορείς θα θωρακίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».

https://www.newsbreak.gr/ellada/64897/agnostoi-vevilosan-to-mnimeio-toy-olokaytomatos-sta-trikala/

Leave a Reply

%d bloggers like this: