Ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος έτοιμος για σύναξη στο Αμμάν

Καθ’ υπόδειξη του Πατριαρχείου Μόσχας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στους Προκαθημένους των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τους προσκαλεί επίσημα να φιλοξενήσει στο Αμμάν της Ιορδανίας σε σύναξη για να αντιμετωπιστεί «η διατήρηση της Ορθόδοξης ενότητας», με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αυτοκεφαλίας στη νεοσύστατη Εκκλησία Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» η επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους ελληνόφωνους Προκαθημένους είναι διατυπωμένη στα Αγγλικά, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Το Πατριαρχείο Μόσχας ζητά, μετά την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, σύναξη προκαθημένων. Αρχικά πλεύρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Όταν διαπίστωσε ότι το θέμα δεν προχώρησε, επιστράτευσε τον Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Η κίνηση μεθοδεύτηκε τον Νοέμβριο, όταν ο Θεόφιλος πήγε στη Μόσχα και παρέλαβε το βραβείο του Πατριάρχη Αλεξίου. Συναντήθηκε με τον Πούτιν και τον Κύριλλο και μετά έκανε δήλωσε ότι προτίθεται να φιλοξενήσει σύναξη στο Αμμάν.

Εκκλησιαστική πηγή δήλωσε στον «Φ» ότι, ανεξαρτήτως του τόπου, οι συνάξεις ή οι Σύνοδοι των Προκαθημένων συγκαλούνται και προεδρεύονται πάντα από τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη.
ΜΟΣΧΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Σε μια άλλη εξέλιξη η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, μετά από εισήγηση του Πατριάρχη Κύριλλου, κλιμακώνοντας την εκκλησιαστική κρίση και τον εκφοβισμό των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για να μην αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας, αποφάσισε, τη διακοπή της Ευχαριστιακής Κοινωνίας με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και την παύση της μνημόνευσής του στα Δίπτυχα.

Με την απόφαση η Μόσχα «τιμωρεί» τον Προκαθήμενο του δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας για την αναγνώριση της Εκκλησίας Ουκρανίας και τη μνημόνευση του μητροπολίτη Επιφανίου από τον κ. Θεόδωρο.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Orthochristian.com, η οποία είναι εκφραστής των θέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, παρουσίασε ένα ύποπτο δημοσίευμα, με τίτλο: «Ο πατριάρχης της Ιερουσαλήμ ήταν πιεσμένος να αναγνωρίσει την OCU (σ.σ.: Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία Ουκρανίας), αλλά δεν υπέκυψε, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου».
Στο δημοσίευμα, που επικαλείται το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας) αποδίδεται στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ να είπε, στις 22 Δεκεμβρίου, στον Μητροπολίτη Σέργιο του Τερνοπόλ: «Και οι άλλοι προκαθήμενοι είναι απίθανο να αναγνωρίσουν τον Επιφάνιο Ντουμένκο, και την Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας».
Διαβιβάσαμε το δημοσίευμα στην Αρχιεπισκοπή, αλλά δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος απουσίαζε στην Πάφο.
Α,Βικέτος

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/848552/o-ierosolymon-theodoros-etoimos-ga-synaxi-sto-amman

Leave a Reply

%d bloggers like this: