Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Με απέρριψε ψάλτης επειδή δεν είχα… ούτε φωνή, ούτε αυτί

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της γενέτειρας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, η οποία τελεί υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτου Χρίστου Καράλη.
Ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την όλη εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του, και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον πόθο τόσων νέων να υπηρετούν τα αναλόγια των εκκλησιών του νησιού μας και ιδιαιτέρως της Μητροπόλεως Πάφου.
Αναφέρθηκε στο μέγα γεγονός τής ενανθρωπήσεως τού Χριστού και την ανάγκη που είχε το ανθρώπινο γένος να λάβει σαρκική ανθρώπινη μορφή ο ίδιος ο Θεός, ώστε να αναγεννηθεί ο κάθε άνθρωπος και να έχει ξανά την ευκαιρία τής θεώσεως.

«Πρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές μας και να αφήσουμε τον Θεό να ενεργήσει, όπως Εκείνος ξέρει», επεσήμανε ο Κύπρου Χρυσόστομος. « Να μη λέμε μόνο ότι ο Χριστός γεννάται, πάσχει και εγείρεται καθημερινώς, αλλά αυτά να τά κάνουμε βίωμα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θέλοντας να καταδείξει τη σημασία της Σχολής, ανέφερε το περιστατικό κατά το οποίο ο Ηγούμενος τής Μονής τής μετανοίας του τον έστειλε όταν ήταν νέος σε ψάλτη για να κάνει μαθήματα, όμως ο ψάλτης τον απέρριψε διότι, όπως του είπε, δεν είχε «ούτε φωνή, ούτε αυτί».
«Για αυτό ακριβώς τον λόγο είπα ρητώς στον αγαπητό Χρίστο, όταν έρχονται για να εγγραφούν στη σχολή, να τούς εξετάζει αν έχουν φωνή αλλά και αυτί», τόνισε.
Στο τέλος της ομιλίας του, διαβεβαίωσε ότι έχει στις πρωταρχικές του μέριμνες την οικονομική κατοχύρωση τής Σχολής, ώστε να μπορέσει αυτή η προσπάθεια να κρατηθεί και να καταστεί παράδοση για την επαρχία τής Πάφου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο Επίσκοπος Χύτρων, Λεόντιος, ο ηγούμενος της Μονής Χρυσσορροϊατίσσης, πολλοί ιερείς της επαρχίας Πάφου και πλήθος κόσμου από όλη την επαρχία.
Ντόρα Χριστοδούλου

http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/847363/archiepiskopos-kyproy-me-aperripse-psaltis-epeidi-den-eicha-oyte-foni-oyte-afti

Leave a Reply

%d bloggers like this: