Ο μητροπολίτης Μποτσουάνας μιλά για τα… διαφορετικά Χριστούγεννα στην Αφρική

Ημέρες χαράς και οικογενειακής θαλπωρής είναι για τους Έλληνες οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ακόμη και χωρίς τις νιφάδες και το γλυκό κρύο που κάνουν ακόμη πιο ατμοσφαιρικές αυτές τις όμορφες στιγμές.

Ακόμη και στη μακρινή άγρια Αφρική η ορθόδοξη πίστη παραμένει ζωντανή χάρη στη φλόγα των απόδημων Ελλήνων, που ακόμη μια χρονιά περνούν τις γιορτές μακριά από την πατρίδα.

Ο Πατέρας Γεννάδιος με παιδιά της Αφρικής βοηθώντας άπορες οικογένειες.

Η εφημερίδα «Espresso» ταξιδεύει στη μαύρη ήπειρο και μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους Έλληνες που ζουν εκεί, καθώς και τις σπουδαίες φιλανθρωπικές δράσεις που γίνονται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για να βοηθηθούν άπορες οικογένειες σε όλη την Αφρική, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας.

Ο μητροπολίτης Μποτσουάνας και Φρη Στέητ Γεννάδιος Στάντζιος ζει μόνιμα στην περιοχή εδώ και επτά χρόνια. Μιλώντας στην «Espresso» και στον Βαγγέλη Καράλη, ο μητροπολίτης περιγράφει τις διαφορετικές άγιες ημέρες των ομογενών μας στην αφρικανική χώρα, όπου σήμερα ζουν περίπου 5.000 Έλληνες:

«Οι γιορτές στη Νότια Αφρική είναι πολύ διαφορετικές απ’ ό,τι γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Όχι μόνον λόγω των διαφορετικών συνηθειών, του τρόπου ζωής και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας όπου ζούμε, αλλά και για τη διαφορά εποχής.

Στο νότιο ημισφαίριο την περίοδο αυτή είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 και 43 βαθμούς Κελσίου.

Εδώ στη Νότια Αφρική δεν θα βρει κανείς κλίμα ρομαντισμού, μουσικές επενδύσεις στους εμπορικούς δρόμους και στα μαγαζιά και τόση αγαλλίαση. Λείπουν τα χιόνια, ο πολύς στολισμός, ο Άγιος Βασίλης φοράει το… μαγιό του και η βασιλόπιτα ευλογείται και κόβεται στις παραλίες και τις θάλασσες, ενώ οι εδώ Έλληνες ψήνουν τα φαγητά τους και γευματίζουν στις αυλές και στους κήπους τους όπως συμβαίνει στην Ελλάδα το Πάσχα

Έτσι κι αλλιώς, όμως, η μέριμνα της Εκκλησίας και της ελληνικής παροικίας είναι πολύ έντονη και πολύπλευρη.

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Φρη Στέητ στις δύο μεγάλες πόλεις του Μπλούμφοντεϊν (η δικαστική τρίτη πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής) και του Γουέλκομ που υπάγονται στη μητρόπολη έχουν να παρουσιάσουν ένα δυνατό και ζωντανό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, κοντά στον πάσχοντα άνθρωπο, οποιασδήποτε φυλής, χρώματος, θρησκείας και καταγωγής.

«Μπορεί κάποιος να διακρίνει το απέραντο και διεθνώς αναγνωρισμένο φιλότιμο και την ελληνική φιλοξενία σε όλο το μεγαλείο, σε συνδυασμό με την πίστη στον Θεό και στην ορθόδοξη παράδοση που καρποφορούν μέσα στην οργανωμένη και ευλογημένη παροικία του Φρη Στέητ» λέει ο μητροπολίτης και εξηγεί:

«Οι ωραίοι και γεμάτοι αγάπη και παλμό Έλληνες και Κύπριοι γιορτάζουν είτε στις πόλεις και στα χωριά όπου κατοικούν και εργάζονται είτε στις παραλιακές ζώνες όπου μετακινούνται λόγω του θέρους και των διακοπών, με οικογενειακές συναντήσεις, με συμμετοχή στη θεία λειτουργία, με εκδήλωση όλων εκείνων των συναισθημάτων που μυρίζουν Ορθοδοξία και Ελλάδα στην άκρη του κόσμου, σε μια ευλογημένη και υπέροχη χώρα, προικισμένη με πολλά χαρίσματα από τον Θεό και με ανθρώπους αγνούς, πετυχημένους και καλοπροαίρετους».

Λειτουργία των Χριστουγέννων στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (πόλη Bloemfontein, Free State, South Africa)

Το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο του Μητροπολίτη Μποτσουάνας είναι αξιέπαινο, ο ίδιος όμως παραμένει λιτός και μετριόφρων αναφορικά με τη μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει η Εκκλησία σε εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες της Αφρικής.

«Σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα εφαρμόζουμε ένα πλάνο επισκέψεων σε ιδρύματα της περιοχής, όπως έχει γίνει πλέον συνήθεια, ή σε περιοχές με φτωχούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι δέχονται την επικοινωνία αυτή με ανακούφιση και ευγνωμοσύνη.

Βέβαια, φροντίζουμε αυτή η επαφή και μέριμνα να μη γίνεται μόνον αυτές τις άγιες ημέρες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» υπογραμμίζει  ο σεβασμιότατος Γεννάδιος, μεταφέροντας τις ευχές του σε όλους τους Έλληνες του κόσμου!

Source: newsbreak.gr

Leave a Reply

%d bloggers like this: