Ο εξισλαμισμός της Τουρκίας στον πυρήνα του καθεστώτος Ερντογάν

Ραγκίπ Ντουράν

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της κοσμικής δημοκρατίας  στην Τουρκία (1923), η Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους δημοσιεύει «εντολές» (σούρες) από το Κοράνι, τη «Χαντίθ» του Προφήτη, και τις αποφάσεις της Γενικής Διεύθυνσης λατρείας. Νομικοί και πολίτες διαμαρτύρονται.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, είχε ήδη προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας και την καταπολέμηση του κοσμικού χαρακτήρα. Αυτές περιλαμβάνουν τα υποχρεωτικά μαθήματα θρησκείας στα δημοτικά σχολεία όπου διδάσκεται μόνο η σουνιτική εκδοχή του Ισλάμ. Οι αυτοδίδακτοι θεολόγοι εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τις οθόνες των τηλεοπτικών καναλιών, τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τις σελίδες του γραπτού τύπου στο πλαίσιο της κατήχησης. Κατωτερότητα των γυναικών, ελευθερία να ασκηθεί βία στα παιδιά και υποταγή στους μεγαλύτερους, τους παλιούς, τους αρχηγούς και τους προέδρους, είναι μερικές από τις «αρχές» που προωθούνται.

Τα ιδρύματα των θρησκευτικών αιρέσεων εξακολουθούν να υποστηρίζονται οικονομικά και πολιτικά από τις κρατικές και φιλοκυβερνητικές κοινότητες. Οι εκπρόσωποι της εξουσίας, υπό την ηγεσία του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, στις δημόσιες ομιλίες τους για την πολιτική, την οικονομία ή την κοινωνία, κάνουν συνεχώς αναφορές στο Ισλάμ, στο Κοράνι και στη Χαντίθ (αποφθέγματα του προφήτη Μωάμεθ).

Τέλος, αυτή η διαδικασία του εξισλαμισμού εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο. Η Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας  δημοσίευσε στην έκδοση της 14ης Δεκεμβρίου 2019 απόφαση του Οργανισμού Προτύπων Παρατήρησης, Λογιστικής και Δημόσιου Ελέγχου σχετικά με τους κανόνες που αφορούν τους ανεξάρτητους επιθεωρητές/ελεγκτές που εποπτεύουν Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν χωρίς τόκους (ισλαμικές τράπεζες).

Πρόκειται για έναν κώδικα δεοντολογία που πρέπει να σέβονται οι λογιστές και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Όμως το  κείμενο αρχίζει πρώτα με μια εισαγωγή σχετικά με την πρωτεύουσα σημασία του Αλλάχ και εκείνη της θρησκείας, στη συνέχεια, παραθέτει «εντολές» (μονάδα του Κορανίου που αποτελείται από ένα σύνολο στίχων.) Ακολουθούν αποφάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Λατρείας που οι επιθεωρητές πρέπει να σέβονται κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Αυτός ο κώδικας δεοντολογίας ερμηνεύει τις έννοιες της δικαιοσύνης, της δικαιοσύνης, των επιθεωρήσεων κ,α, πάντα με την ισλαμική ορολογία και οπτική.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, στην παρέμβασή του ενώπιον του Συμβουλίου της Θρησκείας, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου δήλωσε ότι «Δεν είναι το Ισλάμ που πρέπει να υπακούει σε εμάς, αλλά πρέπει εμείς να υπακούμε στο Ισλάμ». Και άσκησε κριτική σε «πρακτικές που απέκλεισαν τη θρησκεία από την καθημερινή ζωή». Ρεπουμπλικανικοί (κεμαλικοι) και κοσμικοί κύκλοι με επικεφαλής την καθημερινή Cumhuriyet (επίσης κεμαλική), και αρκετοί νομικοί και πολιτικοί καταγγέλλουν την επισημοποίηση του εξισλαμισμού της κοινωνίας από το καθεστώς του «Ενός Ανθρώπου».

Διαβάστε εδώ περισσότερα: tvxs.gr

Leave a Reply

%d bloggers like this: