Εκδήλωση για τα 190 έτη παρουσίας Στρατιωτικών Ιερέων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις


Την πολύτιμη συνεισφορά των στρατιωτικών ιερέων στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τη διαχρονική συμβολή τους στη διατήρηση του υψηλού ηθικού του στρατεύματος, από συστάσεως του ελληνικού κράτους έως και σήμερα, ανέδειξε σε μία επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη ΛΑΕΔ, με αφορμή την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων παρουσίας στρατιωτικών ιερωμένων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Την Εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση του Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε τόσο ο Αρχιεπίσκοπός Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμος Β΄ο οποίος ήταν και αυτός που την άνοιξε με έναν σύντομο καλωσόρισμά του προς τους παρευρισκόμενους όσο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης αρκετοί Μητροπολίτες, ιερείς, αλλά και αρκετοί λαϊκοί, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Θρησκευτικού ΓΕΕΦ, Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.
Αμέσως μετά ακολούθησε το κύριο μέρος του προγράμματος, που περιελάμβανε τις βασικές εισηγήσεις. Η Α΄ Εισήγηση με θέμα «Ιστορική, εκκλησιολογική και ποιμαντική διάσταση της παρουσίας κληρικών στο Στράτευμα» ήταν του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη Β΄ Εισήγηση ο Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Κουράκλης, Διευθυντής Στρατιωτικών Ιερέων του ΓΕΣ, διέτρεξε τα «190 έτη ιστορίας Στρατιωτικών Ιερέων σε 12 Στιγμιότυπα». Στην Γ΄ Εισήγηση ο Ενδοξότατος Υποστράτηγος Λεωνίδας Κακαβάς, Διευθυντής του Β΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αναφέρθηκε στον προβληματισμό για «Το σκόπιμο ή μη της παρουσίας κληρικών στο στράτευμα από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας». Στην Δ΄ Εισήγηση ο Ελλογιμότατος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας παρουσίασε το δίτομο έργο του π. Μελέτιου Κουράκλη με τίτλο «Ο Θεσμός των Στρατιωτικών Ιερέων κατά την Καποδιστριακή και Οθωνική περίοδο με βάση ανέκδοτο αρχειακό υλικό».

Με την ευκαιρία της Επετειακής Εκδήλωσης η Διεύθυνση του Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων τίμησε για την πολύτιμη βοήθειά τους στο έργο και την αποστολή της τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, τον Αιδεσιμολογιότατο Πρωτοπρεσβύτερο και Ταξίαρχο εν αποστρατεία, πρώην Διευθυντή των Στρατιωτικών Ιερέων, π. Νήφωνα Αλεξίου, τον Αιδεσιμολογιότατο Πρωτοπρεσβύτερο, πρώην Στρατιωτικό Ιερέα, π. Κομνηνό Βράνη και τον Αιδεσιμολογιότατο Πρωτοπρεσβύτερο, Εφημέριο στην πόλη της Θήβας, π. Κωνσταντίνο Νικολάου.

https://www.protothema.gr/greece/article/957288/ekdilosi-gia-ta-190-eti-parousias-stratiotikon-iereon-stis-ellinikes-enoples-dunameis/

Leave a Reply

%d bloggers like this: